Destinaţii accesibile în Grecia de Nord

In condiţiile actualei crize economice, care conform ultimelor estimări, se preconizează să reducă semnificativ bugetul de vacanţă al românilor cu venituri medii şi mici, orientarea acestora spre destinaţiile accesibile din nordul Greciei, ar putea reprezenta o alegere mai mult decât profitabilă, sub aspectul raportului dintre calitatea serviciilor şi preţ.

Preţurile mai mici ale serviciilor de cazare şi masă, de o calitate incontestabil superioară serviciilor similare din România şi Bulgaria, cadrul natural de excepţie, reunind de cele mai multe ori muntele cu marea, mediul curat, monumentele istorice şi culturale aflate în patrimoniul universal UNESCO, ospitalitatea tradiţională şi, nu în ultimul rând, dragostea de viaţă a grecilor sunt motivele pentru care inconvenientul parcurgerii celor aproape 800 km până la destinaţie poate fi trecut uşor cu vederea.

Cele mai accesibile destinaţii de vacanţă din Grecia de Nord sunt situate în regiunea Macedonia,  pe Riviera Olimpului, în Peninsula Chalkidiki şi insula Thassos.

grecia-de-nord

Deşi incomparabil mai reduse ca suprafaţă şi, de multe ori, ca infrastructură hotelieră, comparativ cu staţiunile de pe litoralul Mării Negre, fostele sate de pescari de pe ţărmul Mării Egee, au devenit în ultimele 2-3 decenii pitoreşti destinaţii de vacanţă, frecventate atât de turişti din ţările învecinate, cât şi de turiştii din centrul şi vestul Europei.

Printre acestea se numără: Paralia Katerini, Olimpic Beach, Platamonas, Nei Pori (Riviera Olimpului), Kalithea, Afitos, Hanioti, Sani, Psakoudia, Neos Marmaras, Sarti, Vourvourou (Chalkidiki), Limenas, Limenaria, Skala Potamia, Potos (Thassos) .

În funcţie de obiectivele urmărite pe parcursul vacanţei (odihnă, plajă, vizite la muzee, ascensiuni montane, explorarea gastronomiei locale, participarea la diferite evenimente artistice sau culturale, sport, cumpărături etc), preferinţele legate de cadrul natural (mare, munte, continent, insulă, urban, rural, aglomerat, izolat etc), facilităţile privind serviciile de cazare (hotel, vilă, apartament, cameră la particulari, camping, bungalou, pensiune etc) şi bugetul disponibil, se poate opta pentru o staţiune sau alta.

Staţiunile amplasate pe Riviera Olimpului sunt preferate de turiştii care, pe lângă odihnă, plajă, degustarea mâncărurilor greceşti şi cumpărături, îşi propun să urce pe Muntele Olimp, situat în apropiere, să viziteze satele tradiţionale Litochoro şi Paleos Panteleimonas, castelul Platamonas şi situl arheologic de la Dion. Mulţi dintre aceştia parcurg distanţe de sute de kilometri pentru a vedea mânăstirile suspendate de la Meteora, insula Skiathos şi chiar Atena.

Staţiunile situate în Peninsula Chalkidiki, mai ales cele din Sithonia, sunt renumite pentru frumuseţea tulburătoare a peisajelor marine şi montane, de o puritate rar întâlnită. Cei care aleg aceste destinaţii de vacanţă profită de vecinătatea Sfântului Munte Athos pentru a vedea chiar şi de la câteva sute de metri distanţă, de pe puntea ambarcaţiunilor turistice, care efectuează plimbări în zonă, leagănul ortodoxiei de pretutindeni şi centrul monahismului ortodox.

Staţiunile din insula Thassos atrag vizitatorii nu doar prin cadrul natural desăvârşit, rezultat din îmbinarea copleşitoare a muntelui cu marea, pădurile întinse de pini şi platani, livezile de măslini, podgoriile renumite şi carierele de marmură albă ca zăpada, ci şi datorită numeroaselor vestigii arheologice de o inestimabilă valoare istorică. Micile aşezări rurale, în care tradiţiile moştenite generaţii de-a rândul se mai păstrează încă la loc de cinste, sunt preferate, în special, de turiştii străini.

În ceea ce priveşte posibilităţile de cazare, atât staţiunile estivale de pe continent cât şi cele de pe insulă dispun de facilităţi corespunzătoare tuturor categoriilor de servicii (A-E), menite să satisfacă cele mai diverse preferinţe.

În funcţie de perioada sezonului estival, de mijlocul de transport ales, de facilităţile oferite de  unitatea de cazare, de preferinţele legate de masă şi, nu în ultimul rând, de modul de petrecere a timpului liber, costul unui sejur în oricare din staţiunile menţionate poate varia între 200-500 €/persoană (buget mic) şi 500-1000 €/persoană (buget mediu).

Indiferent de destinaţia asupra căreia vă opriţi, asiguraţi-vă ca estimarea calitate-preţ a serviciilor pe care le veţi contracta, să fie cât mai corectă şi nu veţi fi dezamăgiţi!

Un comentariu

Din categoria Chalkidiki, Grecia, Paralia Katerini, Thassos, Turism, Vacanţe

Un răspuns la „Destinaţii accesibile în Grecia de Nord

  1. Corina

    multumim de acuratetea informatiilor, Spor in continuarea. Corina
    Timisoara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s