Călător în Macedonia Centrală, Grecia: Muzeul de Arheologie din Pella

Situat la 40 km vest de Salonic, pe drumul european E86, Gefyra – Giannitsa – Edessa – Florina – Krystallopigi, Muzeul de Arheologie din Pella se numără, alături de muzeele de arheologie din Salonic, Dion şi Veria, printre cele mai importante obiective turistice din Macedonia Centrală.

Pella antică, pe locul căreia se află în prezent Muzeul de Arheologie, a fost capitala Macedoniei, în timpul domniei lui Filip al II-lea şi a fiului său, Alexandru cel Mare.

P1440311

Vase din perioada elenistică, provenite din excavaţiile realizate în zona Pellei antice

Pella a atins apogeul dezvoltării sale în perioada elenistică (secolele al IV-lea – al II-lea Î.C.), când a devenit şi unul dintre cele mai importante centre economice, politice şi culturale ale Greciei.

Muzeul de Arheologie găzduieşte o colecţie impresionantă de artefacte preistorice şi exponate, care reconstituie planul aşezării, descoperiri din agora – centrul comercial al oraşului antic, case particulare, sanctuare, cimitire, precum şi 6 mozaicuri de paviment, toate provenite din situl arheologic aflat în imediata apropiere.

Mozaicurile realizate din pietricele se situează printre cele mai vechi opere de artă, asociate ca aspect spaţiului tridimensional.

Pietricele erau astfel alese încât să asigure un contrast de culoare şi, totodată, să realizeze treceri gradate între lumini şi umbre. Figurile erau scoase în evidenţă prin conturarea cu inserţii fine de plumb, introduse în mortar.

Această prezentare necesită JavaScript.

Alături de mozaicurile de paviment, înfăţişând scene de vânătoare, centauri şi decoraţiuni vegetale, dintre exponatele de valoare ale muzeului se remarcă: o pictură murală, care decorează peretele sufrageriei unei case particulare – o raritate pentru pictura greacă a acelei vremi; un cap din marmură aparţinând lui Alexandru cel Mare şi o statuetă din marmură a lui Alexandru în postură de Pan, datând din perioada elenistică; o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Poseidon, atribuită lui Lysippos, de asemenea din perioada elenistică; monede de argint; statuia fără cap a unui tânăr călare şi un vas de apă decorat cu reprezentarea lui Poseidon în luptă cu Atena.

P1440310

Pictură murală, realizată pe peretele sufrageriei unei case, Pella, Muzeul de Arheologie

P1440323

Vânătoarea leului – detaliu, mozaic din „Casa lui Dionysos şi a Vânătorii leului“, Pella, sec. IV Î.C.

Începând din 2009, Muzeul de Arheologie funcţionează într-o clădire modernă, amplasată în partea de nord-est a sitului arheologic Pella.

P1440300

Clădirea nouă a Muzeului de Arheologie din Pella acoperă o suprafaţă de 6000 m2

Expoziţiile din sălile muzeului sunt cu adevărat remarcabile, atât prin tematica abordată, cât şi prin tehnica de prezentare a colecţiilor (iluminare, etichetare etc).

Prima grupare tematică a expoziţiei este dedicată vieţii de zi cu zi în Pella. Cele mai valoroase exponate sunt mozaicurile din „Casa lui Dionysos“ şi „Răpirea Elenei“ din „Casa Răpirii Elenei“.

P1440316crop

Dionysos călărind o panteră, mozaic din „Casa lui Dionysos“, Pella, sec. IV Î.C.

P1440326

Răpirea Elenei de către Tezeu – detaliu, mozaic din „Casa Răpirii Elenei“, Pella, sec. IV Î.C.

A doua grupare tematică este dedicată vieţii publice din Pella. Sunt expuse monede, inscripţii, sculpturi, vase pentru depozitarea vinului, figurine din teracotă.

P1440335

Figurine din teracotă, reprezentând zeităţi venerate de locuitorii Pellei, secolul IV-lea Î.C., Muzeul de Arheologie din Pella

P1440334

Veselă destinată petrecerilor, perioada elenistică, secolele al III-lea şi al IV-lea Î.C., Pella, Muzeul de Arheologie

A treia grupare tematică constă din mozaicuri din sanctuarele Pellei, inscripţii, vase, obiecte din metal.

A patra grupare tematică este dedicată cimitirelor. Sunt expuse morminte din epoca bronzului, epoca fierului, precum şi din perioada arhaică, clasică şi elenistică. Acestea oferă informaţii legate de limba rezidenţilor şi practicile funerare utilizate de aceştia.

P1440307

Ultima grupare prezintă informaţii legate de palatul regilor macedoneni şi despre viaţa şi personalitatea lui Alexandru cel Mare.

P1440340

Panou conţinând reprezentări ale lui Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare în arta antică

Sunt expuse, de asemenea, panouri informative prezentând planuri topografice, planuri arhitecturale, desene, schiţe şi fotografii ale excavaţiilor, precum şi copii realizate după unele figurine şi vase.

Situl arheologic Pella, din care doar o mică parte este deschisă vizitatorilor, cuprinde „Casa lui Dionysos“, de unde au fost prelevate mozaicurile de paviment expuse în Muzeul de Arheologie, „Casa lui Poseidon“, agora – centrul comercial al oraşului antic, „Casa Răpirii Elenei de către Tezeu“, conţinând mozaicuri de paviment, excelent conservate, datând din perioada anilor 325-300 Î.C., o casă cu pereţii interiori decoraţi cu picturi murale, expunând superbe colonade ionice, palatul şi câteva sanctuare. Majoritatea monumentelor vizibile astăzi aparţin perioadei elenistice.

Acces

Satul Pella se află la cca 40 km vest de Salonic, pe drumul european E86, care leagă cel de al doilea oraş al Greciei de graniţa cu Republica Albania.

Preţul biletului, care include şi vizitarea sitului arheologic, este de 6€ pentru adulţi şi de 3€ .

Muzeul poate fi vizitat potrivit următorului program:

Iarna:
Luni închis
Marţi-Duminică: 8:00 – 14:30

Vara:
Luni : 12:30 – 21:00
Marţi-Vineri : 8:00 – 21:00

Sâmbătă-Duminică: 8:30 – 17:00

Scrie un comentariu

Din categoria Călătorii, Grecia, Muzee, Turism, Vacanţe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s