“Susţin restaurarea casei lui Eminescu din Văratec”

De când m-am întors de la Văratec, imaginea casei în care Eminescu şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor 15 ani de viaţă imi revine obsesiv în minte: o casă bătrânească din lemn, vitregită de uşi şi ferestre, cu pridvorul sprijinit pe piloni  improvizaţi, gata să se prăbuşească din clipă în clipă.

Casa în care Eminescu a locuit la Văratec între anii 1874-1889

 Obiect de patrimoniu naţional, casa lui Eminescu de la Văratec, aflată în proprietatea mânăstirii, este “singura casă din România, în afara celei de la Ipoteşti, în care urmele şederii poetului pot fi dovedite peste timp şi care poate căpăta numele de casă memorială” („Formula As” nr. 571, 2003).

Situată la marginea de sus a satului, pe o coastă de deal, în spatele cimitirului monahiilor, casa nu iese în evidenţă decât prin starea avansată de degradare în care se găseşte.

Despre faptul că în perioada 1874-1889 a fost locuită de Eminescu, nici un indiciu.

Despre statutul de casă memorială, pe care demult ar fi trebuit să-l dobândească, nici pomeneală.

Imaginile înregistrate în toamna acestui an vorbesc de la sine.

Până să pătrund înăuntru, încerc să mi-l închipui pe Eminescu, aşa cum şi-l amintesc călugăriţele care au avut norocul să-l zărească aici, unde a locuit pentru a fi mai mult în preajma Veronicăi, pe când venea să o viziteze: visând cu ochii larg deschişi în spatele ferestrelor odăii din stânga, în care a scris “Călin” ori ieşind, pregătit de plimbare, cu părul răvăşit, îmbrăcat într-un sacou albastru de şiac, alături de prietenul său Creangă.

Mă trezesc însă urgent la realitate, de îndată ce păşesc în holul lung, care desparte singurele două odăi, altădată ca lacrima de curate.

Odaia în care Eminescu a scris “Călin”

In ciuda interiorului vandalizat, la exterior sunt vizibile încercări timide de cosmetizare a semnelor fireşti pe care trecerea timpului le-a lăsat asupra construcţiei.

Chiar şi în aceste condiţii, procesul de restaurare a clădirii nu mai poate fi multă vreme amânat .

Apelul privind salvarea casei lui Eminescu de la Văratec, formulat cu şapte ani în urmă de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, căreia i s-au alăturat cunoscute instituţii mass-media, s-ar părea că nu a reuşit să convingă îndeajuns opinia public de importanţa proiectului de reabilitare. Cu puţin noroc şi ceva mai multă publicitate, relansarea acestuia, la 160 de ani de la naşterea lui Eminescu, ar putea avea însă sorţi de izbândă.

În ceea ce mă priveşte, nu cred că cele câteva fotografii şi scurtele comentarii prezentate să impresioneze întratât încât să facă banii să curgă, dar sper să trezească măcar curiozitatea, dacă nu dorinţa de a ajuta.

Pentru a ajunge la casa lui Eminescu de la Văratec, schiţa de mai jos este, consider eu, pe deplin edificatoare.

Cei care vor să sprijine refacerea casei lui Eminescu de la Văratec îşi pot face cunoscută intenţia, transmiţând prietenilor, rudelor, cunoscuţilor, persoanelor publice, posturilor de televiziune, publicaţiilor, instituţiilor etc link-ul articolului de faţă, însoţit de mesajul ”Susţin restaurarea casei lui Eminescu din Văratec”.

26 comentarii

Din categoria Călătorii, Destinații de weekend, Eminescu, Moldova, Monumente istorice, Muzee, România, Turism de nișă, Vacanţe

26 de răspunsuri la „“Susţin restaurarea casei lui Eminescu din Văratec”

 1. sargon intai

  din banii pe care columbeanu cumpara roscoavele pentru porcii lui intr o luna ar putea restaura casa lui eminescu (nici nu stiam ca exista)
  eu ma ofer s o restaurez singur cu o conditie vreua sa locuiesc acolo

 2. Dan Ghelase

  Intradevar, inca o jale…!
  Initiativa trebuie sa fie a unei uniuni de scriitori, eventual al Muzeului Literaturii, care sa creeze un cont pt colectarea de uzufructuri ale reeditarilor creatiilor poetului national + sponsorizari + „cutie a milelor” special dedicata pt vizitatorii Vartecului + etc…
  Finalitatea ar putea fi o casuta-bungalow pt gazduire turistica speciala, cu autosustinere financiara.

  • milikas

   Ma gandeam mai curand la o actiune intreprinsa la initiativa unei fundatii/organizatii nonprofit, cu experienta in derularea unor proiecte de acest gen, astfel ca lucrarile de refacere sa nu treneze ani de-a randul.

   • doina ciobamu

    aprilie 20, 2010
    Am gasit intamplator anuntul dumneavoastra si m-am bucurat din suflet. In vara anului trecut am citit marturisirile maicii Eufrosina Jescu despre netarmurita dragoste vie pe care Doamna Academician Zoe Dumitrescu-Busulenga, Maica Benedicta, i-o purta lui Eminescu si despre dorinta vietii Domniei Sale de a restaura casa de la Varatic.
    Am facut demersuri pe unde am crezut ca se poate si ar fi cineva sa auda; am ajuns si la Domnul Ministru Nicolae Noica. Am gasit sponsor care ofera gratuit tot lemnul necesar reconstructiei casei si material pentru refacerea drumului de acces! Am facut apel prin revista Alternativa.online din Canada numai pentru sustinere verbala; am promis peste tot pe unde am ajuns ca nu cerem nici un banut nici in timpul si nici dupa refacerea casei; ca tot castigul va fi doar al manastirii pe pamantul careia se gaseste casa! As fi deschis o campanie numai cu scolile sucevene si adunam banuti pentru trei case, cred!…Era si Universitatea din Suceava de partea noastra-am testat terenul si afirm cu toata responsabilitatea- aveam si concursul unui post de televiziune local prin care sa ne sustinem…. Si Doamne, cine n-ar fi venit doar cu banutul vaduvei cand e vorba de Mihai Eminescu?
    Dar, in afara de tacere si amanari ….n-am mai adunat decat multa, multa amaraciune. Avem si fundatie non profit cu care garantam angajamentul luat, insa tot tacere si iar tacere…Poate Dumneavoastra aveti glas mai puternic!

 3. Pai, cred ca trebuie facut ce se cuvine! Nu stiam ca este intr-un stadiu de degradare atit de avansat. Ar trebui intervenit pina nu se autodemoleaza.

  • milikas

   Sigur ca trebuie intervenit de urgenta. De aceea am si tras acest semnal de alarma, ca sa afle lumea si sa reactioneze, sper eu, constructiv. Trebuie gasite doar caile legitime de a strange banii necesari si modalitatea de a pune proiectul de reabilitare in aplicare. Nimic mai simplu!

   • Acum am gasit semnul pe blogul meu! Ma bucur ca se face ceva in sensul refacerii casei, chiar daca este doar un pas mic, de inceput. Trebuie amintit, insa, si numele Maicii Benedicta (Zoe Dumitrescu Busulenga), al carei mare vis a fost refacerea acestei case. Cred ca ar trebui ca cei interesati sa comunice, sa creeze un curent in acest sens, pana cand necesitatea implicarii in acest demers va intra in constiinta publica. Am fost acolo vara trecuta si, cu adevarat, spiritul poetului salasluieste in acea margine de padure. Ma voi intoarce negresit!

   • milikas

    Am aflat despre existenta casei lui Eminescu de la Varatec si despre incercarile disperate ale Doamnei Zoe Dumirescu Busulenga de a o restaura inca de acum sapte ani. Din pacate, pasii m-au purtat la Varatec abia in vara trecuta, iar starea in care am gasit casa m-a determinat sa trag un semnal de alarma. Mai ales ca cei mai multi dintre vizitatorii Manastirii Varatec, care se opresc neconditionat la mormantul Veronicai Micle, nu stiu ca aici se afla casa in care Eminescu locuia atunci cand venea sa o viziteze. Nu cunosc pozitia conducerii manastirii, in administrarea careia se gaseste casa, nici motivele pentru care, pana la trecerea in nefiinta, Maica Benedicta nu si-a putut realiza visul. Imi permit sa cred ca nu lipsa fondurilor a constituit principalul impediment.

   • ca să aibă ecou puternic, articolul ar trebui să arate acte care atestă că aici a locuit Eminescu.

    sau măcar să spună clar când a locuit aici!

    atunci efectul ar fi dublu: când omul ar fi convins că nu e doar un mit.

   • milikas

    Existenta documentului prin care Eminescu a inchiriat, in 1874, de la maica Asinefta Ermoghin, casa in care a locuit pana in anul mortii sale, este mentionata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Fundatia Culturala Lucretius, in Apelul National lansat in 2002 pentru Salvarea casei “Mihai Eminescu” din incinta Sfintei Manastiri Varatec. Actiunii de restaurare initiate cu opt ani in urma s-au alaturat Arhim. Teofil Paraian, Arhim. Mina Dobzeu (crestinatorul, in inchisoare, al eseistului Nicolae Steinhardt), Arhim. Ioan Iovan, Arhim. Arsenie Papacioc, Arhim. Justin Parvu, Pr. Constantin Galeriu, IPS Nicolae Corneanu, IPS Antonie Plamadeala, Acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga, Acad. Constantin Ciopraga, Nina Cassian, Ana Blandiana, Barbu Brezianu precum si importante institutii mass-media.

 4. doina ciobamu

  La cele spuse mai sus, si care sper sa fie vizibile pentru toti cititorii dumneavoastra, marturisesc ca daca am primi acceptul necesar, in cateva luni casa ar fi refacuta cu toata grija si atentia de care trebuie sa se bucure un astfel de odor.

 5. Cu drag! Drumul este deocamdata greu. Acolo, la Varatec, maica stareta nu imbratiseaza acest demers, din pacate. Iar fara acordul ei nu se poate face nimic. Mai trebuie mentionat un lucru foarte important: casa de la Ipotesti, in care a locuit Mihai Eminescu – el nascandu-se la Botosani, a fost reconstruita din temelii abia in anii 1970 in forma actuala. Astfel ca la Varatec fiind in picioare casa veche, autentica, in care a locuit Eminescu, ea capata o insemnatate istorica majora. Cu atat mai mult trebuie insistat!

 6. Andreea

  Sunt jurnalist si as vrea sa scriu despre starea in care se afla casa lui Eminescu si despre eventuala renovare a ei. As vrea sa iau legatura cu dvs. Va rog contactati-ma la emailul pe care vi l-am lasat. Multumesc.

 7. Constantin Bran

  Sustin aceasta campanie.

 8. IULIANA

  ce exemplu crestin ne da maica stareta prin atitudnea pe care o are fata de acest proiect ,a citit opera inchinata MAICII DOMNULUI de marele
  EMINESCU .cum educam tinara generatie numai prin vorbe.este foarte trist.
  iulia

 9. Ma intreb in ultimul timp tot mai des in ce lume traim?
  De ce peste tot in lume pe orice straduta pe care obisnuia sa treaca mai des,o personalitate a tarii respecti ,vezi placuta prin care te anunta acest lucru. Cred ca evolutia si cunoasterea unei tari se face in primul rand ,prin recunoasterea si aducerea in memoria colectiva a personalitatilor neamului respectiv Cinstind-le memoria in acest fel.Daca se asterne tacerea si nepasarea ex: macii starete (despre care refuz sa cred ca se opune in mod vadit) ATUNCI SA NU NE MAI SURPRINDA ATITUDINEA STRAINILOR FATA DE NOI SI TARA NOASTRA! CU SPERANTA CA LUCRURILE SE VOR REZOLVA VA DORESC IZBANDA IN CEEA CE VA-TI PROPUS!

 10. Doresc si eu sa sprijin aceasta campanie,am studii de restaurare si am lucrat o perioada in cadrul Complexului Muzeal Neamt,restaurare lemn.Sunt nascut si locuiesc in zona,Valea Seaca,Baltatesti cca 1,5 km de Varatec.De restaurat si fonduri e o bagatela,dar vad ca din toata aceasta campanie pe toate blogurile,NU exista un punct de vedere OFICIAL,negru pe alb,al cancelariei Manastirii Varatec sau al Mitropoliei Moldovei.De acolo trebuie inceput,in rest acest demers laudabil, seamana cu un cor de bocitoare care fac pronosticuri cit mai are de trait muribundul,…….Sub ce forma de asociatie sau grup cerem acest raspuns oficial la usa acestor respectabile institutii…asta e intrebarea…?

  • milikas

   Din pacate, eu nu reprezint o asociatie. Am semnalat situatia constatata la Varatec pe blogul meu, in ideea ca poate vreo asociatie iubitoare de Eminescu sau preocupata de prezervarea patrimoniului va demara un proiect de reabilitare a casei. In plus, am trimis sesizari in nume propriu, ca simplu cetatean al Romaniei, prin posta electronica: Inalt Prea Sfintiei Sale Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor; Preacuvioasei Maici Iosefina Giosanu, Stareta Manastirii Varatec; Prea Fericirii Sale, Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si presedintele Sfantului Sinod al BOR.

   Despre o fundatie vorbea doamna Doina Ciobanu.

 11. Grosaru Luminta

  SUSTIN ACEASTA CAMPANIE!

 12. Grosaru Luminta

  Ce sa mai comentez…
  Asta e UNUL dintre atatea cauri …

 13. Donez 100 lei din pensia mea pentru acest scop. Poate doneaza si doamna elena Udrea o poseta, domnul Videanu o placa de marmura, si alti domni si domnisoare de bani gata macar 1/4 din cheltuielile de o seara de la Bambu sau de la vreun salon de spa.
  Rusine Ministerului Culturii si Guvernului Romaniei care cheltuie bani pe tot felul de actiuni fara rost si nu se preocupa sa restaureze aceasta casa cu semnificatii atat de adanci in cultura Romaniei.

 14. Lazar Victor

  Sustin din tot sufletul acest proiect

  • gheorghe carmen

   hei, suntem in 2018. Punem macar o placa pe casa? cu informatia.

   • milikas

    In starea in care se afla casa la ultima mea vizita la Varatec este greu de crezut ca aceasta ar putea suporta montarea unei placi fara sa se prabuseasca. In schimb, amplasarea in incinta Salonului literar al Centrului Cultural Spiritual “Mihai Eminescu”, deschis la Văratec anul trecut, a fotografiei casei continand informatia ca l-a gazduit pe Eminescu, ar constitui un demers necesar pentru a da proiectului cultural legat de personalităţile care au poposit la manastirea Văratec credibilitatea de care are nevoie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s