Alegerea agenţiei de turism

Potrivit unui studiu elaborat de ISRA Center Marketing Research*, jumătate dintre românii care obişnuiesc să-şi planifice vacanţa cu anticipaţie apelează la agenţiile de turism şi doar o treime contactează direct furnizorii de servicii de cazare şi transport care activează în zona de destinaţie aleasă.

Cu toate acestea, dintre persoanele care îşi rezervă în mod frecvent pachete de vacanţă prin intermediul agenţiilor specializate, foarte puţine se declară mulţumite de calitatea serviciilor primite.

Chiar dacă agenţiile aruncă de cele mai multe ori vina pe furnizorii de servicii, pentru nerespectarea serviciilor contractuale, lipsa de profesionalism a acestora este evidentă. Turistul nu este vinovat că agenţiile, pe care le plăteşte pentru serviciile de intermediere efectuate, nu sunt capabile să-şi aleagă furnizori competenţi.

Din acest motiv, pentru a beneficia de o vacanţă lipsită de surprize nu  tocmai plăcute, este nevoie să acordaţi o mare atenţie alegerii agenţiei de turism prin intermediul căreia vă propuneţi să contractaţi serviciile dorite.

Identificarea agenţiilor capabile să garanteze calitatea ireproşabilă a tuturor serviciilor promise, din respect faţă de aşteptările clienţilor, necesită timp şi presupune consultarea unui volum mare de informaţii, nu de puţine ori dificil de obţinut.

În acest sens, forumurile dedicate călătoriilor constituie cea mai bogată sursă de informaţii privind respectabilitatea  agenţiilor româneşti de turism.

Dintre acestea vă recomand să accesaţi:

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=58283

http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=277

http://www.iturism.ro/forum/index.php?showforum=15

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=99038

http://www.tripinfo.ro/agentii-de-turism-t162.html

 Experienţele plăcute şi mai puţin plăcute, consemnate de turiştii care au optat pentru rezervări de pachete de vacanţă prin intermediul agenţiilor în ultimii ani, stau mărturie profesionalismului sau, din păcate, de cele mai multe ori, amatorismului societăţilor de profil.

Este de la sine înţeles că nu toate informaţiile furnizate pe forumuri corespund întotdeauna realităţii, motiv pentru care veridicitatea acestora se impune a fi verificată obligatoriu în alte câteva surse diferite.

De pildă, dacă cineva va lăuda serviciile agenţiei „Romadria”, recomandând-o pentru pachetele de vacanţă oferite în peninsula Chalkidiki din Grecia de Nord, şi nu veţi verifica informaţia înainte de încheierea contractului cu aceasta, să nu vă miraţi că vă veţi întoarce dezamăgiţi.

De ce? Este suficient să consultaţi cel puţin încă alte două-trei păreri ale celor care au fost acolo şi veţi găsi singuri răspunsul.

Personal, am apreciat calitatea serviciilor de cazare, contractate de agenţie de la turoperatorul grec, drept corespunzătoare ofertei anunţate. Din păcate, însă, calitatea serviciilor de transport, contractate de la furnizorul român, a fost cu mult inferioară serviciilor prevăzute în ofertă. În ceea ce priveşte serviciile care trebuiau oferite turiştilor de angajata agenţiei, în calitate de ghid,  acestea au lipsit cu desăvârşire.

Nerespectarea obligaţiilor contractuale faţă de clienţi este un obicei încetăţenit deja în practica curentă a multor agenţii de turism autohtone.

De aceea, înainte să alegeţi o agenţie, nu ezitaţi să vă documentaţi serios asupra modului în care activitatea acesteia este apreciată de foştii clienţi.

Accesaţi forumurile şi căutaţi răspunsuri la întrebările care vă preocupă, iar dacă aveţi incertitudini legate de anumite probleme contactaţi-i pe autorii postărilor care, cu siguranţă, vă vor scoate din dificultate.

O bună informare privind competenţa agenţiilor turistice de a satisface aşteptările clienţilor, presupune verificarea din cel puţin trei surse diferite a următoarelor aspecte:

  • calitatea serviciilor de cazare furnizate direct/intermediate
  • calitatea serviciilor de masă furnizate direct/intermediate
  • calitatea serviciilor de transport furnizate direct/intermediate
  • comunicarea cu clientul. Modul de rezolvare a deficienţelor apărute pe parcursul derulării serviciilor contractate
  • competenţa personalului
  • dorinţa clienţilor de a mai apela la agenţie pentru servicii similare.

Dacă informaţiile prezentate pe forumuri confirmă, în mare parte, respectabilitatea agenţiei verificate, vă puteţi considera extrem de norocoşi.

Dacă nu, trebuie să vă concentraţi atenţia asupra altei agenţii.

Indiferent de alegerea făcută, asiguraţi-vă încă o dată ca estimarea calitate-preţ a serviciilor pe care le veţi contracta, să fie cât mai corectă.

 *Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.098 de repondenţi din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 60 de ani.

Reclame

2 comentarii

Din categoria Calitatea serviciilor, România, Turism, Vacanţe

2 răspunsuri la „Alegerea agenţiei de turism

  1. Multi turisti acum isi aleg agentiile de pe net cea ce nu prea este bine deoarece nu stiu ce surprize pot sa aibe mai ales agentiile care nu au date de contact sau un sediu. Sincer spun ca toti turisti romani ar trebui sa aleaga o agentie de turism care sa le poata oferii asistenta pe toata perioada vacantei nu numai cand le vinde biletu.

  2. Nu foarte multi romani se uita la agentiile de turism sau de unde isi cumpara biletu si mai ales ca agentia de unde a luat biletu ar trebui sa ii ofere asitenta pe toata perioada nu numai pana a luat bani pe bilet si apoi gata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s