Aker Brygge (I), din Ghid de vacanţă – OSLO

Aker Brygge este unul din obiectivele cele mai populare ale oraşului Oslo, atrăgând anual nu mai puţin de 6 milioane de turişti.

Zona Aker Brygge este situată lângă mare, în vestul golfului Pipervika – parte  a fiordului Oslo, pe locul fostului şantier naval Akers Mekaniske Verksted, închis în 1982.

Înainte de 1984, anul când şantierul naval a fost dat în funcţiune, locul era cunoscut sub numele de Holmen şi adăpostea câteva corporaţii industriale.

p1200206

Capătul dinspre City Hall Oslo al Aker Brygge

Construcţia zonei Aker Brygge a fost realizată în patru etape de către Aker Eiendom AS.  În prima etapă, sub îndrumarea arhitecţilor Telje, Torp şi Aasen, câteva clădiri industriale vechi au fost demolate, în timp ce numeroase săli din atelierele principale şi-au schimbat destinaţia în magazine.

Prima etapă a reamenajării zonei Aker Brygge s-a încheiat în 1986. Cea de a patra etapă, încheiată în 1998, s-a concretizat în ridicarea clădirii, care adăposteşte compania de asigurări Storebrand, orientată spre Munkedamsveien. Costul lucrărilor de refacere s-a ridicat la suma de 2,3 milioane kr.

Proiectul de reabilitare a zonei Holmen a câştigat numeroase distincţii şi premii şi constituie un exemplu demn de urmat oriunde în lume.

Încă din 1986, după încheierea primei etape de reamenajare, Aker Brygge a devenit un adevărat magnet pentru turiştii din întreaga lume, veniţi să viziteze capitala Norvegiei, prin poziţia ocupată, ofertele culturale şi de divertisment, magazinele, cafenelele, barurile şi restaurantele cu vedere la mare şi port şi, nu în ultimul rând, libertatea de mişcare asigurată prin interzicerea circulaţiei auto în întregul areal.

Zona Aker Brygge cuprinde, de fapt, un mall cu magazine de firmă, restaurante, cinema, teatru, centru de sănătate,  numeroase clădiri cu birouri şi apartamente de lux, cărora li se adaugă un mic port pentru ancorarea ambarcaţiunilor particulare şi un ponton pentru ferryboaturile cu destinaţia Nesodden.

p1200276Bli bare sittende„, celebra sculptură din bronz de pe terasa DS Louise Restaurant

p1190996

The Eternal Peace Flame„, monumentul donat oraşului Oslo de atletul şi filozoful  Sri Chinmoy

Sectorul cuprins între unica arteră de circulaţie, exclusiv pietonală, şi mare este podit cu scânduri de lemn, pe o lăţime de cca 10-14 m.

p1200286

Cheiul podit cu scânduri induce o notă de intimitate ambianţei naturale

fata

Faţa„, sculptură în granit aparţinând lui Kjersti Wexelsen Goldsoyr

p1200307Femeia cu pălărie şi pantofi roşii„, sculptură în bronz auriu

p1200060Vechi antrepozit (1948) transformat în galerie comercială 

p1200050Spectacol de succes cu intrarea liberă

Reclame

Un comentariu

Din categoria Călătorii, Norvegia, Oslo

Un răspuns la „Aker Brygge (I), din Ghid de vacanţă – OSLO

  1. vlad

    Eu auzit de Akre Brygge, cand unul din cataretii mei prefeati sa mutat akolo (Alexander Rybak), zona este foarte interesanta si frumoasa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s